< verkkosivujen koodaaja >
20 vuotta, 700 sivustoa
 

Käsinmääritetyt ehdolliset tavutuskohdat

Modulon uusimmassa versiossa päivittäjä voi määrittää pitkien sanojen ehdollisen tavutuskohdan ­shy-tagin avulla.

Vaihtelevat palstaleveydet ja kapeat palstat

Suomenkielen pitkät yhdyssanat responsiivisilla sivuilla ovat joskus iso haaste.

Responsiivisilla sivuilla palstaleveydet vaihtelevat selain ikkunan koon mukana. Niinpä tavallista tavumerkkiä ei voi käyttää koska tavutettava sana ei välttämättä sijoitukaan rivin loppuun, vaan saattaa ollakin rivin ensimmäinen sana, jolloin se ei tarvitse tavutusta.

Lisäksi tietyissä graafisissa suunnitelmissa sisällön vieressä oleva navigointivalikko saattaa joutua aika kapeaksi ennen kuin sen sallitaan ottaa koko palstan leveyden. Tällöin suomenkielen pitkät yhdyssanat eivät enää mahdu siihen tilaan ilman tavutusta.

Automaatisen tavutuksen ongelmat

Osa uusista selaimista tukee automaattista tavusta, mutta valitettavasti kaikki eivät sitä vielä tee. Lisäksi selainten tekemät tavutusratkaisut eivät aina miellytä typografeja ja graafikoita. Niinpä koodausvaiheessa automaattinen tavutus usein pyydetään ottamaan  pois päältä esteettisistä syistä.

Yksittäisiin ongelmakohtiin kätevänä ratkaisuna on html-kielen ­shy-tagi (syllable hyphen). Sen avulla voidaan kertoa selaimelle mistä kohtaa selaimen tulee tavuttaa sana, jos se ei mahdu riville kokonaisena. Shy-tagin saa laitettua tekstiin editorin kautta.


 

7.8.2016

Koodin uudistuksia

Uutisarkisto